Bensinbolagen Preem, Circle K, OKQ8 och Shell är alla utgivare av kreditkort, oftast kallat bensinkort, fast de fungerar som helt vanliga kreditkort. Kreditkorten har alla samma grundläggande fördelar. Detta med att alla inköp samlas på en och samma faktura och att man kan välja att mellan att betala hela skulden direkt eller att delbetala skulden under flera månader. Utöver det finns det några specifika fördelar för just bensinkort samt några fördelar som ofta förekommer hos bensinkort men som inte alla kort har.

Den mest uppenbara fördelen är den rabatt som ges på bensin. Det är då vanligast en fast summa på varje tankad liter, exempelvis 15öre eller 20öre. Denna summa kan däremot variera beroende på om tankning sker på bemannad eller obemannad bensinstation, oftast brukar obemannade stationer ha ett lägre pris. Den högre rabatten ges i detta fall på bemannade stationer.

Bensinkort ger rabatt vid bensinpumpen

Många av korten har även en extra bonus under de första månaderna som kortet används. Det kan exempelvis vara dubbel rabatt på drivmedel i tre månader.

Andra reserelaterade fördelar är att korten ofta ger rabatter hos samarbetspartners. Det kan bland annat vara en viss procent rabatt hos en biluthyrningsfirma eller hotellnätter hos en hotellkedja.

Utöver bonusar och förmåner som är kopplade till resandet har även flera av de svenska bensinkorten andra förmåner. En del ger bonus på alla inköp (så länge inte inköp sker i konkurrerande bensinkedja). En bonus som kan betalas ut i kontanter eller som kan användas inom den specifika bensinstationskedjan.

Några få har också inlåningsränta, exempelvis har Shells kreditkort en sparränta på 2% upp till 15,000kr på insatta medel, den räntesatsen gäller sommaren 2017 men den har legat på den nivån i flera år. Det är mer än dubbelt så hög inlåningsränta mot vad den bästa banken kunde erbjuda i sparränta. Ett gratis kreditkort med bonus-  och sparränta.

De allra flesta bensinkort är även helt gratis. Varför det är betydligt vanligare med gratis kreditkort inom bensinkort än inom matkreditkort är svårt att se orsaken till men av någon anledning har exempelvis Circle K, OKQ8, Shell och Preem valt att erbjuda helt gratis kreditkort.

Skall dock påpekas att just bensinkort har dyra uttagsavgifter vid uttag i Bankomat, så håll dig ifrån kontantuttag med dessa kort.