Det extremt stora sökföretaget Google söker alltid nya vägar att möta människors behov. Det börjar gå mot att man får svar på sin fråga – innan man har ställt den. Samtidigt sker detta för att behålla besökarna hos Google utifrån att de tjänar enorma pengar på sitt annonssystem Adwords.
Under 2016 infördes att det visas fyra annonser i toppen mot tidigare tre. Det gör att de som genomför en sökningen kommer (oftast) att mötas av fyra tydliga annonser högst upp på sidan. Detta kommer man inte ifrån då det är fyra annonser så länge som det finns annonsörer som är villiga att betala.
Den som inte vill gå via dessa köpta resultat scrollar ner och möts är av en karta – Google Maps. Det är här man kan ifrågasätta sökmotorns val. Kartan kommer ofta fram vid lokala sökningar men inte på alla. Den som exempelvis söker efter Tofflor Stockholm får inte fram någon karta. Detta trots att det är en lokal sökning.
Google vill visa Google Maps i de fall som besökaren ofta vill ha denna information. Sök efter frisör Stockholm och kartan kommer att synas. Inte så konstigt med tanke på att de flesta verkligen tar sig till sin frisör när håret ska klippas.
Några exempel till
De flesta som behöver hjälp av en revisor i Malmö kommer aldrig att åka till den revisorn. Om man åker iväg så är det maximalt en eller två gånger. Men det kan lika gärna vara revisorn som kommer till sin kund. Det är lite som en webbyrå. De jobbar på distans och gör det mesta som ex. datorarbete där kundnärvaro inte behöver finnas. Men även Webbyrå anser Google att besökarna vill veta var de finns. Vid en sökning visar det sig att kartan kommer fram.
Lite intressant är att kartan inte visar sig när man söker på psykolog Malmö. Den som har behov av en revisor kommer lösa det mesta på telefon och internet. Något direkt behov av att träffas finns inte. Men en psykolog träffar sina patienter ansikte mot ansikte. Man måste alltså kunna ta sig dit, men där vill inte Google hjälpa till.
Snurriga?
Enligt Google är det viktigare att hitta till revisorn och webbyrån än psykologen … Google är nog lite halvsnurriga 😉