De flesta som sätter sig med högskoleprovet har ett tydligt mål. Det är att få så högt resultat att de kommer in på den högskole- eller universitetsutbildning som de tänkt söka till. Detta oavsett om det räcker med 1.0 eller om det behövs närmare 2.0 för att få platsen på utbildningen.

Men det finns även de som skriver provet av en helt annan anledning. Fredrik Eriksson (Sundsvall) är en av de som skriver av den sistnämnda orsaken. Fyra av de fem senaste gångerna har han lyckats få 2.0  och målet är att få full poäng dvs. 160 poäng.

Fredrik Eriksson är matte- och fysiklärare på ett gymnasium i Sundsvall så högskoleutbildningen har han redan klar. Men hans elever tyckte att han var så smart att de tjatade på honom att han skulle göra högskoleprovet för att visa sina kunskaper. Det gjorde han också och har sedan fortsatt att utmana sig själv. Sammanlagt har han lyckats få 2.0 fyra gånger.

Det är det högsta resultat som går att få men det  krävs inte full poäng för att nå dit. Att få full poäng har därför blivit Erikssons nästa utmaning. Han har som bäst fått 153 av 160 rätt så med en förbättring på endast 4,5% skulle han nå sitt mål.

Med tanke på hans yrkesval gynnas han mycket av de utökade mattematiska delarna som kommit för några år sedan. Denna del klarar han utan större svårigheter men även Eriksson väljer ändå att studera inför provet. För att nå full pott på högskoleprovet har han valt att lägga extra mycket tid på ordförståelsen.

Enligt honom är de flesta frågor lätta om man har god tid på sig och kan sitta i lugn och ro och fundera. Men så är inte förhållandena när man sitter med ett högskoleprov framför sig, i en sal med mängder av nervösa personer och en klocka som hela tiden närmar sig tidsstopp. För honom handlar det mest om att hantera pressen och fokusera tillräckligt för att minimera slarvfelen.

De råd som han har att ge till andra som vill nå samma resultat som honom är följande:

  • Repetera matten

Eftersom provet till stor del är uppbyggd kring grundläggande matematik är baskunskaper mycket viktiga. Dessa bör sitta i ryggmärgen så att man snabbt kan gå vidare till de tal som tar lite längre tid.

  • Träna på ord

Även om man är duktig på matte, engelska och svenska så måste ordkunskapen uppdateras år från år.

  • Disponera tiden

Det är lätt att fastna på svåra uppgifter men det gör också att man får tidsnöd på de lättare och får fler slarvfel.

  • Sova bra

Ett återkommande tips från många som har fått höga resultat på högskoleprovet.

  • Komma i god tid

Detta framförallt för att undvika stresskänsla. Stress är en av de största orsakerna till slarvfel.

  • Inte ge upp

Även om man skulle få ett resultat som inte är tillräckligt bra för att komma in på drömutbildningen så är det aldrig kört. Fredrik Eriksson har själv skrivit högskoleprovet ca 10 gånger och de fyra gånger han nått 2.0 var bland de fem senaste. Provet genomförs två gånger per år och de flesta håller med om att man brukar förbättra sitt resultat om man skriver det flera gånger.  Man lär sig frågestrukturen, hur man ska lägga upp tiden och en tydlig vana skapar mindre stress.

Om hans strategi räcker för att ännu en gång skriva 2,0 på ett högskoleprov återstår att se. Men lyckas han inte får han falla tillbaka på sin sista punkt. Att inte ge upp och försöka igen.