Det finns två sätt att boka ett rum på ett hotell. Antingen gör man det själv genom att söka upp nummer till hotellet och ringa dem för att berätta när man vill komma på besök eller så använder man någon av de bokningstjänster som finns på internet.  Vilken väg man vill gå är individuellt men det finns flera fördelar med att använda sig av dessa sajter. Inte minst så blir det billigare.

För det första är fördelen med en jämförelsesida att den just jämför. Det handlar inte bara om att man kan se olika priser på samma hotell beroende på när man vill bo där och vilket rum man vill bo i utan även priser mellan olika hotell.

För även om man från början tänkt bo på ett hotell så kanske det visar sig att ett lika bra eller till och med bättre hotell i närheten har kampanj som gör att det är betydligt billigare att bo där. Detta är något som man självklart missar om man ringer och bokar själv. Chansen att den som tar emot samtalet säger att deras konkurrent några hundra meter bort har ett betydligt bättre pris för kommande helg är ju minimal.

För det andra så är det även ofta billigare att boka via extern bokningssajt. Det kan låta paradoxalt att det ska vara billigare att boka via tredjepart än via hotellet direkt. Men dessa sajter får en viss provision på alla bokningar som de genererar. Exempelvis kan en sida få upp till 10% av summan av de genererar till hotellet. För att ha skaffat en gäst som betalar 1000kr får de alltså 100kr.

Men för att göra sidan än mer konkurrenskraftig använder de en del av denna provision till att erbjuda ett bättre pris. Istället för att tjäna 100kr så går de ner på 50kr. Då kan de istället erbjuda ett pris på 950 vilket är 5% billigare än om man bokade via hotellet direkt. Dessutom kan vissa sidor ha avtal med hotellen att de får sälja ut rummen extra billigt under vissa veckor. Det är kampanjer som enbart sker via dessa sidor och alltså inte för de som ringer och bokar själv.

För det tredje kan man se vad man får. Har man aldrig besökt hotellet tidigare kan det vara intressant att se vad som väntar. Se restaurangen, rummen och få en känsla över hur allt kommer att bli när besöket blir av. Att få en receptionist att beskriva detta via telefon är det inte lika enkelt.