En semesterdag på sommaren kan vara årets skönaste och behagligaste dag. Men om det är allt för mycket mygg blir man tvungen att fly inomhus vilket knappast gör att det blir en av de bästa semesterdagarna. Då gäller det att bekämpa myggen istället. Men vilken myggfälla ska man köpa?

Elektrisk myggfälla
Elektrisk myggfälla
Foto: IDG.se

Både inomhus och utomhus finns det flera olika varianter och vilken myggfälla som passar bäst beror lite på förutsättningarna.

Inomhus är den så kallade mygglampan eller myggdödaren populär. Det är en lampa som ger ett ultraviolett ljus som lockar till sig myggen.

De vill komma så nära ljuset som möjligt men innanför gallret väntar en spännande upplevelse. Så fort myggorna kommer åt de strömförande trådarna steks de ihjäl på mindre än en sekund och faller till botten på fällan.

För inomhusbruk finns även de apparater som avger doft eller ljud för att myggorna ska ta sig bort men dessa utrotar inte djuren utan skapar bara myggfria zoner. Ett kortsiktigare alternativ helt enkelt.

Utomhus är det framförallt två modeller som dominerar marknaden. Thermacell och Mosquito Magnet. De fungerar på två helt olika sätt. Thermacell är en ganska ny produkt och ser ut som en handhållen GPS. Man har den i fickan laddad med en mycket liten gaspatron.

Apparaten stöter ut en doft som myggorna känner av vilket gör att de inte vill komma i närheten. På så vis blir det myggfritt upp till 20 kvadratmeter kring personen som har den. Mosquito Magnet Myggfångare är en betydligt större och effektivare myggmaskin. En myggfångare som kan fånga upp och utrota myggen på en yta av hela 4000kvadratmeter. Med andra ord kan man få rent och snyggt och trevligt på villatomten utan några större problem.

Med hjälp av gasol och en essens skapas dofter som myggen dras till. En doft som liknar människor utandningsdoft. När de kommer riktigt nära sugs de ner i myggfångaren och likvideras snabbt. Om man ställer ut en sådan myggfångare ca 2-6 veckor innan man vill vara i sommarstugan kan man komma till sommarstället och njuta av det helt och hållet när väll säsongen börjar.

Så frågan är alltså om myggen ska bekämpas inomhus eller utomhus. Även om man vill vara egoistisk och bara bekämpa dem kring sig själv eller om hela tomten får bli myggfri.  Det är dessa frågor man bör ställa sig när man ska välja rätt myggfälla.