Att spela på lotto är att unna sig lite extra spänning i vardagen. Tanken att kunna kamma hem storkovan är hisnande. Vad skulle du göra med en miljon kronor? Tio miljoner? Vad skulle du göra om vinsten blev ännu större än så – låt oss säga 100 eller 200 miljoner?

De flesta av oss nöjer sig nog även med en blygsammare vinst, men vi tänkte att det vore kul att ”hisna” lite extra och ta oss en titt på några av de största lottovinsterna genom tiderna. Vi har tagit hjälp av Lottoguiden för att hitta våra rekordvinster.

Allt oftare jackpot i Sverige på över 200 miljoner kronor

I somras, den 20 juni närmare bestämt, vann en man från Göteborg 258 miljoner kronor efter att ha betalat in fyra enkelrader i Eurojackpot. Det är den största jackpotvinsten i Sverige genom tiderna. Därmed slogs det förra rekordet, vilket skedde 2013 då en glad vinnare från Norrköping upptäckte att hen vunnit nästan 237 miljoner kronor på lotto.

På tredje plats hamnar en jackpotvinst från 2010 då en person i Helsingborg genom att kryssa för rätt nummerkombination tog hem drygt 214 miljoner kronor.

På fjärde plats hittar vi ännu en vinnare från Göteborgstrakten. I maj 2018 fick en lycklig vinnare från Partille hela 208 miljoner kronor in på bankkontot.

Den femte största lottovinsten genom tiderna i Sverige togs hem i augusti 2014. Nästan 188 miljoner rikare blev då en vinnare från Farsta i Stockholm.

Fika och fylla i en lottorad

 

USA slår ändå alla rekord

På andra sidan Atlanten har Lottoland, som även finns tillgängligt för svenska spelare, sammanställt en lista över de största jackpotvinsterna genom tiderna. Den största jackpotvinsten i USA var i spelet PowerBall och uppgick till nästan 1,6 miljarder dollar. Det var i januari 2016 som tre spelare från Florida, Kalifornien och Tennessee fick della på denna fullständigt obegripligt stora vinst. Per person motsvarar denna summa drygt 4,5 miljarder svenska kronor!

Den näst största vinsthemtagningen i USA ägde rum följande år, 2017, och var på nästan 759 miljoner dollar. Även den var i spelet PowerBall. Den tredje största vinsten landade på 656 miljoner och den magiska nummerkombinationen lottades fram i spelet Mega Millions.

Nu är USA rätt så mycket större än Sverige vilket kan förklara de gigantiska jackpottarna där.

I USA beskattas dock lottovinster ganska hårt medan vi i Sverige har turen (!) att slippa skatt på turspel. Om du skulle kamma hem storjackpot är alltså varje krona din! Att vinna 258 miljoner är inte heller så tokigt.