Funderar du på att köpa städtjänster i form av hemstädning? I så fall funderar du säkert också på hur mycket det skulle kosta att göra slag i saken. För att få exakta priser måste man såklart be om prisuppgifter från dom olika firmorna som verkställer den här typen av tjänsterna – men man kan också uppskatta ett pris själv om man vet hur man ska tänka. Nedan kan du läsa mer.

Avgörande faktorer

Det finns flera saker som avgör hur mycket det kan komma att kosta att köpa hemstädning. Den största faktorn är bostadens storlek. Ju större ytor desto högre tidsåtgång och därmed också ett högre pris. En annan sak som är avgörande för priset är om firman åker långväga för att städa eller inte. Om firman har långt att åka är det nämligen inte ovanligt att dom tar ut en avgift för resorna.

Andra saker som kan påverka priset:

  • Tilläggstjänster så som klädvård
  • Om firman eller du står för förbrukningsmaterial så som rengöringsmedel

Liten flicka städar och putsar

Ungefärliga priser

Generellt tar en städfirma betalt per timme och i Stockholmsområdet kan det ligga på alltifrån ca 125 kr / h till 400 kr / h för en hemstädning. Med andra ord finns stora skillnader i prissättningen men genomsnittet ligger någonstans där i mitten.

Tänk dock på att det går att utnyttja RUT-avdraget, vilket ger en skattereduktion på arbetskostnaden. Viktigt här är att kolla om firmornas angivna priser är före eller efter RUT, då även detta är något som kan skilja sig.

Exempel – Hitta hemstädning i Nacka

Det enklaste sättet att pressa priset är att ställa flera städbolag mot varandra. I följande exempel följs Hanna som bor i Nacka och hennes väg till billig hemstädning.

Hanna vill få hemstädning varannan vecka och använder en offerttjänst för städning online. Hon anger hur ofta hon vill ha städat, var hon bor och hur stort det är. Därefter kan flera städbolag i Nacka svara på denna prisförfrågan och ge förslag på upplägg.

Hanna behöver alltså inte kontakta alla dessa själv utan för henne räcker det med att en gång fylla en offertförfrågan. Därefter kommer förfrågan att automatiskt distribueras till de anslutna städbolagen.

Inom ett dygn har Hanna fått sex olika alternativ. Utöver pris skiljer det sig åt om Hanna behöver stå för städmaterial samt vilka tider hemstädningen kan utföras. Till slut landar hon i att anlita ett av företagen. Tack vare jämförelsetjänsten fick hon lägre pris – och snabbare svar.