Sportglasögon finns för en rad olika sporter. Delvis går det att ha samma sportglasögon till flera sporter men ibland bör man välja exakt rätt modell. Det som skiljer dem åt är exempelvis skalmarna,  passformen och dess vikt. Denna artikel handlar enbart om de olika varianterna utan att lägga fokus på styrkan. Läs mer här om sportglasögon med styrka.

Cykel

I stort sett alla som träningscyklar använder cykelglasögon. Detta gäller oavsett om det är mountainbike eller landsvägskörning. Glasögonen skyddar mot kraftig vind, insekter, solljus m.m. Eftersom det blir ett starkt vinddrag gäller det att dessa glasögon sitter tight mot ansiktet. Eftersom detta är viktigt bör man välja glasögon som har justerbara delar så som skalmar och näsbyglar.

Cyklar du vid olika väderförhållanden kan flera par glasögon behövas. Detta framförallt utifrån hur stark solen är. Vissa dagar kan det krävas kraftigt solskydd medan det andra dagar inte är lika viktigt. Genom att välja orange kommer kontrasten att öka på omgivningen.

Det finns även möjligheten att välja fotokromatiska glasögon vilka därmed ändrar ljusskyddet beroende på ljuset.

Sportglasögon

 

Löpning

I likhet med cykling önskar löparna sportglasögon som sitter tight. I och med att man ”skumpar” mer vid löpning än vid cykling är det extra viktigt med glasögon som verkligen sitter kvar på sin plats. Därmed spelar vikten en något större roll här än vid exempelvis cykling. Även här är det viktigt med justerbara delar så som skalm och näsdel.

En fördel är om de har så kallat ventilationshål eftersom det annars lättare kan skapas imma på insidan. Ett annat alternativ är att köpa speciell imspray som därmed sprayas på glasögonen innan man ska ut på löprundan. Detta sitter i ett antal timmar och motverkar därmed imma.

Längdskidåkning

Vid längdskidåkning är det lite extra viktigt att ha solskydd. Solen reflekteras tydligt i snön och det blir jobbigt för ögonen om inte solskydd finns. I likhet med övriga sportglasögon så går det att få dessa med slipning som därmed är anpassat för det synfel som finns. Det som karaktäriserar dessa ofta är antireflexbehandlade, lätta och ventilering.

Alpin skidåkning

Här kan glasögon ses som standardutrustning. Det är ett måste för att kunna njuta av åkningen fullt ut. Dessa är betydligt större än de ovan nämnda sportglasögonen. De har ofta skydd mot UV och är heltäckande över bägge ögonen och tätslutande mot huden. Det som man bör titta på är hur lätt det blir imma – något som annars kan vara mycket irriterande.