De flesta som har en bil använder den mycket begränsat antal timmar per dag. Även om den används dagligen till och från jobbet så är det fortfarande ca 14 timmar som den står i garaget. Den tiden kan bilen istället hyras ut. Genom att gå via uthyrningsportaler ges både marknadsföring, försäkring och riktlinjer gällande pris.

Så fungerar det

Det finns flera portaler som agerar ”mellanhand” mellan uthyrare och den som vill hyra en bil. Detta i likhet med hur Blocket hjälper köpare och säljare mötas i handel med begagnade saker.

Första steget är att registrera sig själv och sin bil på en av dessa portaler. Det går att sätta vilket dagspris som helst men enklast är att använda priskalkylatorn som anger vad en specifik bil är värd gällande hyreskostnad per dag.

De som vill hyra bilar går sedan in på portalen och söker efter passande bilar i sin omgivning. Bilen presenteras, de väljer den och en bokning sker.

Du som bilägare har däremot alltid rätten att neka en person att hyra, vilket exempelvis kan ske på grund av dåligt betyg av andra användare på portalen.

Hyra ut bilen

 

Säkerhet i vem som kommer att hyra bilen

För att öka säkerheten för dig som hyr ut din bil har dessa bilpoolsföretag flera olika sätt att verifiera identiteten på den som ska hyra. Ett exempel är Snappcar som via kontroll i Transportstyrelsens register, Biluthyrarnas branschförbund samt Bank-ID säkerställer identiteten.

Det blir därmed ännu säkrare än när ett biluthyrningsföretag hyr ut sina bilar – enbart genom att den som hyr behöver visa upp sin legitimation.

Bättre än att låna ut sin bil mot betalning

Varför ska dessa uthyrningsportaler användas när de tar en viss avgift? Uthyrning kan ju ske direkt utan en mellanhand…

Skillnaden är att alla bilar är försäkrade via dessa portaler. Om bilen istället hyrs ut privat är det enbart den egna bilförsäkringen som gäller. En försäkring som sällan täcker skador som uppkommit som bilen har hyrts ut. Detta eftersom det kan klassas som affärsmässig verksamhet. Försäkringsmässigt är det alltså bättre att bara låna ut sin egen bil – utan ersättning.

Varför hyra ut bilen?

  • Tjäna pengar

De flesta väljer att hyra ut sin bil för att få extrainkomst. Ett enkelt och smidigt sätt att dryga ut hushållskassan. Ett av de företag som erbjuder förmedling av uthyrning av privata bilar anger att en person som hyr ut sin bil tre gånger per månad får ca 30 000 kr per år. Självklart beror det på bilens storlek eftersom större bilar kostar mer att hyra.

  • Bättre för miljön

Genom bildelningspooler och andra uthyrningsalternativ minskas påverkan på vår miljö. Detta genom att färre bilar behöver produceras om fler personer väljer att dela dem mellan sig.

  • Du behöver inte ens möta personen

Det vanligaste är att du möter upp personen som vill hyra bilen och därmed ger över nycklarna. Något avtal behöver däremot inte skrivas eftersom det redan skett via den plattform som används. Men det finns även ett mer flexibelt alternativ.

Genom att montera ett digitalt lås kan bilen öppnas på distans. Därmed kan tillgång till bilen ges till en specifik person, vid ett specifikt tillfälle.