Valets udda resultat

Att SD skulle få en vågmästarroll och att inget av blocken själva skulle få över 50% av rösterna var väll ganska väntat. Det är mer förvånande att se reaktionen där nästan varje partiledare utropade sig som vinnare. De stora vinnarna kunde istället hittas i kommunalvalen.

Röstlåda

Röda Rosengård

I Rosengård (Malmö) röstade 77,5% av invånarna på S vilket gav partiet ensam majoritet. Hade de behövt stöd från V hade de fått ett rejält stöd eftersom V fick hela 8,6%. Ändå backade V kraftigt från förra valet då de hade närmare 18 %. Det var enbart tre partier som kom över 4%. Utöver S och V så var det MP med 5%.

SD Malmgården

Det är inte långt mellan Rosengård och Malmgården. I alla fall om man ser det geografiskt. Däremot är det långt mellan dessa platser gällande hur man röstar.

Här fick SD hela 41,2% vilket gjorde dem till det största partiet. På andraplats kom S med 34,1%. Det var flera partier med mycket dåliga resultat. Tre borgliga partier L, C och KD fick under 3%.

M vinner i Tuna

Lund sticker ut på flera punkter och valdistriktet Tuna lite extra. Här är det M som får mest röster och vinner med 19,1%. Framförallt är det S som fått betydligt mindre röster än till Riksdagen. Detta med enbart 12,2%. Kanske är det ändå SD som står längst från riksgenomsnittet. De fick bara 2,9% och hade alltså missat riksdagsplatserna om samma valresultat skett.

Vinnarna här är de borgerliga partierna. C fick över 17%, L över 12% och M var alltså största partiet.

M dominerar i Släp Kullen

Även om M vunnit flera valdistrikt så är det i Släps Kullen som de dominerar mest. Här är de det största partiet med 46 ,9% av rösterna. Med någon procentenhet till hade de haft egen majoritet.

S hade enbart 4,5% och blir därmed det sjätte största partiet. Det innebär att de i Släps Kullen får ca en femtedel av rösterna jämfört mot i riket. Hela vänsterblocket får generellt mycket lågt resultat. Skulle S, V och MP gå ihop skulle de ändå inte nå över 10%.

C är störst i Åre

Ett av de valdistrikt där C fick mycket bra resultat var Åre. De fick totalt 27,1% av rösterna och blev därmed störst. Det var däremot inte oväntat då C fick samma resultat förra valet. Det intressanta här är däremot att alla partier fick i stort sett samma procent som förra gången man röstade. Uppenbarligen är lika många nöjda som missnöjda med de som styr Åre.

admin / 13 september, 2018 / Allmänt