VM 2018 bjöd på den ena sensationen efter den andra, och till sist lyckades Frankrike lägga beslag på den prestigefulla bucklan. Enligt odds från Betfair var fransmännen redan från början favorittippade, och de levde sannerligen upp till förväntningarna när de tog hem sin andra VM-vinst någonsin.

Förutom den franska vinsten finns det en annan sak som får detta VM att gå till historien. I år var nämligen första gången VAR användes. Det var ett kontroversiellt beslut som föregicks av otaliga diskussioner, och resultatet har potential att ändra fotbollen för all framtid.

Vad är VAR?

Namnet VAR är en förkortning för ”video assistant referee”, alltså en slags videodomare. Det här är första gången man regelbundet använder videoteknik för att fatta rätt beslut. Under förra säsongen testades systemet i flera professionella ligor och turneringar, till exempel Serie A och FA-cupen. I korthet går det hela ut på att domaren får hjälp med att reda ut situationer som tidigare skulle ha missats eller uppfattats felaktigt.

Hjälpen skulle förstås inte vara möjlig utan videorummet, där flera andra domare sitter. Med ett dussintal olika kameravinklar och monitorer får de en bättre överblick av spelet, och kan omedelbart meddela domarna på planen om eventuella misstag. Det betyder dock inte att de lägger sig i varje liten detalj. Användningen av VAR är begränsad till fyra viktiga kategorier:

  • Mål
  • Straffar
  • Röda kort som delas ut utan föregående varning
  • Felaktigt identifierad spelare (t.ex. när fel spelare har utvisats)

Fungerar det?

Enligt FIFA har VAR använts vid 455 tillfällen under VM, alltså i genomsnitt 7,1 gånger per match. Av dessa 455 tillfällen har 20 varit när domaren själv velat bekräfta eller upphäva ett tidigare fattat beslut. Eftersom det här var första gången VAR användes i världens största fotbollsturnering måste vi ändå säga att resultatet blev bättre än förväntat. Vi skulle bli mycket förvånade om det inte kommer fortsätta användas i framtiden, om än med ett par finjusteringar!

VAR är den främsta anledningen till att antalet straffar sköt i höjden under årets VM. Under VM 2014 utdömdes 13 straffar, medan det under 2018 blev hela 29 stycken! Det kan förstås finnas flera anledningar till ökningen, men vi konstaterar att VAR ändå måste vara den främsta faktorn. Elva av straffarna, alltså över en tredjedel av turneringens straffar, utdömdes tack vare VAR!

Enligt FIFA har VAR lett till fler korrekta beslut. Enligt Pierluigi Collina, medlem i FIFAs domarkommitté, var andelen korrekta beslut tidigare 95 %. Sedan VAR implementerades har siffran stigit till 99,3 % korrekta beslut.

Vissa saker i fotboll kommer alltid vara beroende av en subjektiv bedömning. Därför kommer inte ens VAR kunna leda till 100 % korrekthet, men det är nog det närmaste perfektion vi kan komma.

Matchen mot Schweiz

Vissa länder såg mer av VAR än andra, men Sverige var inte ett sådant. Åttondelsfinalen mot Schweiz var ett av få tillfällen då VAR faktiskt användes.

Tufft spel om bollenBildkälla: theguardian.com

Mot slutet av matchen gjorde svenskarna ett starkt anfall och hjälpte Martin Olsson hela vägen fram till en målchans. Vänsterbacken hade en god chans att sätta 2 – 0, men knuffades av Michael Lang precis innan foten hann träffa bollen.

Direkt efter incidenten utdömdes en straff och Lang tilldelades ett rött kort. Så småningom bestämde domaren och videorummet sig för att granska incidenten, och då ändrades beslutet. Eftersom sparken inte ägt rum inom straffområdet blev det istället en svensk frispark.

Höjdpunkter: Sverige – Schweiz

Videokälla: FIFATV på Youtube

I slutändan skulle det visa sig att ändringen av beslutet inte spelade så stor roll. Sverige vann matchen trots att straffen förvandlades till en frispark. Däremot är ändringen ett bevis på den makt som VAR nu har, och hur effektivt systemet kan vara när det används på rätt sätt.

Fotboll är en snabb sport där mycket kan hända på kort tid. En domare kan inte se allt som händer på planen, vilket gör att de ibland tvingas fatta felaktiga beslut. Med hjälp av VAR har de nu äntligen fått ett skyddsnät. I de allra flesta fall kommer systemet leda till att rätt beslut kan fattas även om domaren missar den aktuella incidenten.

För Sveriges del skulle det tyvärr visa sig att VAR gagnade våra motståndare mer än oss. Det svider förstås, men vi kan inte bortse från sanningen. Om domarna bara får använda rätt slags kontrollverktyg kommer de att fatta rättvisa beslut, oavsett hur ont det gör i fansens hjärtan.