Är det någon skillnad på en jurist och en advokat? Och vad handlar egentligen familjerätt om?
För en utomstående blir juristlingon snart främmande. Därför tänkte vi i det här inlägget gå igenom och klargöra några av de här begreppen.
Juristen
Jurist är en person som tagit juristexamen. Det gör man efter att ha studerat på juristutbildningen som tar fyra och ett halvt år att slutföra. Efter det är man fullfjädrad i konsten att kunna lösa olika juridiska problem genom att tolka lagar och regler.
Jurister arbetar på allt från olika intresseorganisationer, advokatbyråer, företag till statlig förvaltning.
Advokaten
Advokater är en jurist med särskilda kvalifikationer eftersom de främst arbetar med att representera privatpersoner med olika juridiska tjänster, till skillnad från att juridiskt företräda en myndighet. Advokater ingår även ofta i en särskild medlemsorganisation.
De flesta jurister är specialiserade på någon av de juridiska grenarna. I Sverige delas de bland annat in i offentlig och civil rätt.
Civilrätt
Civilrätt räknas ibland som motsatsen till den offentliga rätten eftersom den reglerar individers och företags relation till varandra. Här hittar du bland annat lagar och regler kring hur vi köper, hyr och lånar saker. Familjerätt ingår också här. Den reglera allt som hör till familjelivet – äktenskap, arv, adoption, sambolagen, med mera. De olika styrelseformerna för företag och vad som gäller för dem regleras också här – i associationsrätten. Utöver dessa ingår även arbetsrätt, boenderätt, ersättningsrätt, köprätt med mera i civilrätten.
Offentlig rätt
Den offentliga rätten handlar om myndigheternas relation till folket och till varandra. Här hittar du lagar om hur staten ska fungera och hur makten ska fördelas mellan olika myndigheter. Till exempel regleras här att en myndighetsperson eller en myndighet inte får vara jävig mot ett företag eller en person.
I den offentliga rätten ingår en mängd underkategorier. Dessa är bland annat folkrätten, kommunalrätten, konkurrensrätt, socialförsäkringsrätt, socialrätt, straffrätt och statsrätt.