Det sägs att män kommer från Mars och kvinnor från Venus. Kanske ligger det mer i det än vad uttrycket egentligen syftar på. I alla fall för männen. Det visar inte minst en undersökning som organisationen Mars One genomfört.

Organisationen, som har som mål att bygga upp och driva en bosättning på planeten Mars, stängde sin intresseanmälan för att genomföra en enkelresa dit i slutet av september och resultatet var tydligt.

Över 200.000 personer hade anmält sig på websidan. Dessa var alltså villiga att köpa en enkel biljett till en planet som har -60 grader i medeltemperatur. Och då ingår ingen returbiljett.

Robot på Mars

Om resan skulle kunna genomföras idag skulle det alltså betyda att mängder av människor är villiga att trycka ihop sig tätt och bo i en rymdraket under många dagar för att till slut komma fram till planeten.

Väl där har de två val. Antingen går de ut från farkosten och fryser ihjäl relativt snabbt eller så bor de kvar i rymdraketen tills maten är slut och de svälter ihjäl. Oavsett är det ju ett spektakulärt sätt att ta självmord på. Men det är knappast så som Mars One har marknadsfört sina marsresor.

Av dessa 200.000 personer kommer senare 24-40 st. att väljas ut och få påbörja träningen som ska ligga till grund för den långa flytten. Träningen beräknas påbörjas 2015 och första flytten av människor till Mars ska ske år 2023. Exakt hur denna process kommer att ske och vad träningen består av framgår inte så tydligt på deras hemsida men att det är en grundläggande astronaututbildning är inte svårt att gissa.

Skulle man ångra sig och vill leva vidare finns kanske möjligheten att kontakta Nasa efter att man gått klart kursen. Men det är klart – Nasa kanske inte är intresserade av de som tidigare varit intresserade av att bli självmordspilot i rymden.

Känner du en stor besvikelse för att du inte fick möjligheten att söka inom utsatt anmälningstid? Ingen fara. Mars One har nämligen skrivit att det kommer bli fler uttagningar i framtiden.